Gå direkt till sidans innehåll

Vår verksamhet & filosofi


Vi vill att dessa grupper ska uppleva opera och balett på sina egna villkor – ofta genom egen aktivitet och aktivitetsbaserat lärande.

Publikarbete är en verksamhetsform där Finlands Nationalopera arbetar tillsammans med barn och unga samt andra publikgrupper som kräver särskilda åtgärder.

Vi vill att dessa grupper ska uppleva opera och balett på sina egna villkor – ofta genom egen aktivitet och aktivitetsbaserat lärande. I verksamheten betonas konstformens sociala och immateriella karaktär: den levande föreställningen sker här och nu.

Utöver föreställningar för barn och unga genomför vi också olika projekt inom konstfostran i samarbete med skolorna. Vi erbjuder skolor och läroanstalter många olika möjligheter att få en inblick i opera och balett samt Operahusets verksamhet.

En viktig del av vårt arbete är samarbetet med grundskolorna. Även om målet med våra projekt är att skapa konstupplevelser stärks samtidigt också barnens sociala färdigheter, kreativitet och kulturkompetens. Lärarna och handledarna hittar nya arbetsmetoder och möjligheter till ämnesövergripande undervisning inom ramen för läroplanen.

Grupper av skolelever kan delta i rundvandringar och följa generalrepetitioner. Det är också möjligt att få biljetter till specialpris till en del föreställningar och beställa förberedande workshopar inför en föreställning.

Årskurserna 5-6 inom den grundläggande utbildningen har möjlighet att uppföra en egen elevopera tillsammans med professionella musiker och sångare.

Vi kan också skräddarsy särskilda projekt för grupper utifrån framförda önskemål och idéer.

 

 

 

Våra nätverk

Finlands Nationaloperas Publiksamarbete är medlem i styrgruppen för RESEO, ett nätverk för europeiska operahus med pedagogisk verksamhet, och det nordiska nätverket för operahus med barn- och ungdomsverksamhet samt barnteaterorganisationen ASSITEJ.