Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

18 apr 2011

Finlands Nationalopera bjuder på många nyheter under säsongen 2011–2012 – Biljetterna till höstens föreställningar ute nu!

Finlands Nationalopera har en hel del nyheter på sin mångsidiga repertoar 2011-2012. På huvudscenen uppförs hela fem operapremiärer och tre balettpremiärer samt ett antal publikfavoriter som återintroducerats på repertoaren. Operarepertoaren utvidgas bland annat med en länge efterlängtad barockopera och verk från 2000-talet. Balettpubliken kommer att få njuta av såväl utländska Finlanddebuterande koreografers tolkningar av sanna klassiker som verk av våra främsta inhemska koreografer.

Biljetterna till höstens föreställningar på Finlands Nationalopera har redan släppts. Biljetter kan köpas på Lippupistes försäljningsställen runtom i landet (tfn 0600 900 900 1,97 €/min + lna, varje dag kl. 7-22) samt via Operans biljettförsäljning (09 4030 2211 må-fr kl. 9-18, lö 15-18, liput@opera.fi). Lippupiste har också en webbutik på adressen www.lippu.fi.

 

Barock, franskt och nytt på operascenen

Höstens första operapremiär är John Adams aktuella verk Doctor Atomic, som handlar om kärnfysikern Oppenheimer. Konceptet till denna opera, som komponerades år 2005, har skapats av regissören Immo Karaman och koreografen Fabian Posca, som ifjol blev nominerade för det ansedda tyska teaterpriset Der Faust för sin tolkning. Premiären den 4 november är samtidigt ett nordiskt uruppförande av Doctor Atomic. I huvudrollerna alternerar Lee Poulis och Jaakko Kortekangas samt Jessica Rivera och Sabina Čvilak.    

Nationaloperans 100-årsjubileum når sin kulmen den 2 december, då Aarre Merikantos inhemska mästerverk Juha har premiär. Regissören Anna Kelo har förlagt sin fräscha tolkning av triangeldramat i vår tid. Juha driver en närapå ödelagd servicestation som hamnat i skymundan av den nya motorvägen. Han förlorar sin hustru Marja till Shemeikka, som kan erbjuda Marja ett lyxliv i det nyrika Tallinn. För visualiseringen ansvarar Jani Uljas, Erika Turunen och Mikki Kunttu. I rollen som Juha får vi höra Tommi Hakala och Jaakko Kortekangas, som Marja Camilla Nylund och som Shemeikka Jyrki Anttila.

Den 20 januari är det premiär för en barockopera, Händels Julius Caesar. Huvudrollen innehas av den världsberömde kontratenoren Franco Fagioli, och orkesterdiket gästas av Helsingfors barockorkester under ledning av barockexperten Howard Arman. Regissör är Ville Saukkonen och för visualiseringen står Patrick Woodroffe, som är känd för sina ljussättningar för en rad världsstjärnor såsom ABBA, Bob Dylan och The Rolling Stones.

Pélleas och Mélisande är ett fynd som Operans konstnärliga ledare Mikko Francks plockat ur den franska operalitteraturen - denna sällsynta pärla av Debussy uppfördes senast år 1958 på Nationaloperan. I huvudrollerna sjunger den gästande topptrion Topi Lehtipuu, François le Roix och Angelika Kirchschlager. Föreställningarna, som börjar den 23 mars, dirigeras av Mikko Franck medan Marco Arturo Marelli står för regin och visualiseringen av verket.

Säsongens femte operapremiär är Utrensning, som baserar sig på Sofi Oksanens roman. Operan är komponerad och skriven av Jüri Reinvere, och uruppförandet äger rum den 20 april, 2012. I rollen som Aliide får vi höra bland annat Helena Juntunen, och rollen som Zara sjungs av Niina Keitel och Melis Jaatinen.

Gamla godingar som återupptas på repertoaren är Wagners jättelika serie av fyra verk, Ring, fr.o.m. den 5 augusti, Carmen med stjärnor såsom Fredrika Brillembourg och Matilda Paulsson, Il trittico, Boris Godunov i tolkning av Matti Salminen, klassikerna La rondine, Resan till Reims och Flickan från vilda västern samt Rusalka, som blev en verklig publiksuccé under sin premiärsäsong.

 

Baletten inleder sitt 90-årsjubileum

När Nationaloperans 100-årsjubileumsår når sitt slut vid årsskiftet fortsätter festen i januari, då Nationalbaletten börjar fira sin 90-åriga historia. Höstens premiär den 14 oktober är Askungen - en tragisk berättelse, som skapats av den 27-årige koreografkometen Terence Kohler från Australien. Kohler återger inte berättelsen om Askungen som en sagofarbror, utan han skapar känsloväckande och intensiv dansteater med den klassiska balettens rörelsespråk.

En ny version av den klassiska balettkomedin Coppelia sätts upp fr.o.m. den 24 februari. Koreografen Marc Ribaud har valt att förlägga berättelsen i den franska 1900-tals filmmakaren Méliès magiska fantasivärld. Coppelia har komponerats av Léo Delibes. Denna produktion, som visualiserats av Dirk Hofacker och Jacques Chatelet, har ursprungligen skapats för Kungliga Baletten i Stockholm.

Nutidsdanspremiären på huvudscenen tillägnas tre toppnamn inom den finländska koreografkretsen. Fr.o.m. den 11 maj 2012 får publiken njuta av Susanna Leinonens Kaira, ett verk om den omvända rörelsen från komplexitet till enkelhet, Jorma Elos produktion för San Francisco-baletten, Double Evil, samt Tero Saarinens verk Mariage, som är en studie av den närvarande sorgen, förlusten och det eviga dramat i Stravinskys verk Les noces.

Balettens 90-årsjubileumsår inleds med två galakvällar den 27 och 28 januari. Publiken får njuta av plock ur centrala baletter i Nationalbalettens historia och en överblick av nutida dans och virtuositet. Därtill återintroduceras följande verk på repertoaren: Kathy Marstons och Kenneth Greves koreografier Blodsbröllop & Scheherazade, Don Quijote, hela familjens julbalettsaga Nötknäpparen och Råttkungen samt Bajadären.

På lilla scenen i Almisalen framförs en intressant samling av inhemsk och utländsk nutidsdans i form av en Bits & Pieces-afton fr.o.m. den 9 september. Medverkande koreografer är Annabelle Lopez Ochoa, Petr Zuska, Itzik Galili, Satu Tuomisto, Minna Tervamäki & Robert Sher-Machherndl och Johanna Nuutinen. Dessutom omvandlas Almisalen än en gång till den coolaste dansklubben i Helsingfors, då evenemanget Dance with Dancers på publikens begäran arrangeras en gång till den 17 september.

Repertoaren 2011 - 2012


Pressmeddelande 18 april 2011