Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

30 apr 2010

Den mångfasetterade säsongen 2010−2011

Nationaloperans kommande säsong 2010-2011 innehåller stora klassiker, internationella tolkningar samt ny finsk opera- och danskonst. Operans 100-årsjubileum, som börjar i januari, ger säsongen en extra festlig touch.

Höstens första premiär i september blir Verdis storverk Aida, som regisseras av Georg Rootering. I huvudrollerna får vi höra bl.a. Mardi Byers/Gweneth-Ann Jeffers och Antonello Palombi/Mika Pohjonen. I november blir det premiär för E. W. Korngolds psykologiska verk Die tote Stadt, Den döda staden, som dirigeras av Mikko Franck och regisseras av Kasper Holten, konstnärlig ledare för Danska Kungliga operan. I den kvinnliga huvudrollen gästspelar sopranen Camilla Nylund.

100-årsjubileumsåret 2011 inleds med operaäventyret Robin Hood, som ges på finska och riktar sig till hela familjen, men kanske speciellt till pojkar. Operan uruppförs på huvudscenen i januari. Den kommande säsongens fjärde operapremiär är Puccinis triptyk Il trittico, som även den dirigeras av Nationaloperans konstnärliga ledare Mikko Franck.

Höstens danspremiär presenterar två nyheter: engelskan Cathy Marstons starka verk Blodsbröllop och en ny koreografi av Nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greve, Scheherazade. I mars får Kenneth MacMillans sensuella helaftonsbalett Manon sin premiär. I maj kommer Almisalen att fyllas av finsk kvinnoenergi när Virpi Pahkinen, Mammu Rankanen och Johanna Nuutinen skapar sina nya, tills vidare odöpta verk för Nationalbaletten.

Finlands Nationalopera har till uppgift att upprätthålla och främja den finska operakonsten, och under säsongen 2010-2011 får vi njuta av hela fyra finska operor. Förutom Robin Hood framförs Leevi Madetojas verk Pohjalaisia (Österbottningar), Einojuhani Rautavaaras Aleksis Kivi i Almisalen och Olli Kortekangas Isän tyttö (Pappas flicka). Andra operor som återupptas på repertoaren är Eugen Onegin med Soile Isokoski i rollen som Tatjana, Trollflöjten på finska för hela familjen, Kärleksdrycken, Madama Butterfly med Elisabet Strid och Judith Howarth i huvudrollen, La Bohème dirigerad av Leif Segerstam, Faust, operetten Glada Änkan, La Cenerentola, den mytiska operan Parsifal i Harry Kupfers regi, som ingår i påskrepertoaren, samt Barberaren i Sevilla.

På balettrepertoaren återkommer Kenneth Greves moderna version av Svansjön, julklassikern Nötknäpparen och Råttkungen samt, efter många års paus, John Crankos Romeo och Julia. I månadsskiftet september-oktober återvänder Jorma Uotinen till Nationalbaletten till ära av sitt 40-årsjubileum som danskonstnär. En särskild Uotinen-afton arrangeras med tre verk av denna koreograflegend: Ballet Pathétique, Uotinens soloverk La Diva, som han skapat åt sig själv, samt Black Water, som framförs av dansare från Skånes Dansteater i Malmö. Andra nordiska dansgäster ses på Nationalbaletten i november, då Dansk Danseteater från Köpenhamn uppträder i Almisalen. I februari återkommer kompositionen Under danshimlen på repertoaren. Denna afton har f premiär den 7 maj.

Till säsongens samarbetsprojekt hör bl.a. en musikteaterproduktion av DuvTeatern och Blue Flamenco som baserar sig på Carmen och som framförs av utvecklingsstörda skådespelare och dansare. I projektet Tähän asti (Hittills) möter tre seniorkörer musikstuderande från en yrkeshögskola i Helsingfors i musikens och dansens tecken.

Från och med säsongen 2010-2011 textas alla operaföreställningar på huvudscenen på tre språk, vilket möjliggörs av en ny textningsapparat. De finska och engelska textningarna kompletteras nu med svenska.

> Repertoaren