Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

7 apr 2011

Puccinis Il trittico uppförs i sin helhet på Finlands Nationalopera

På senvårens program står ett balettgästspel i Stockholm. Höstsäsongen inleds med Nibelungens ring

Giacomo Puccinis samling av tre enaktsoperor Il trittico, Triptyken, har premiär på Finlands Nationalopera den 13 maj. Detta är första gången som operahuset i Helsingfors uppför Il trittico i sin helhet, och för ett av verken, Suor Angelica, blir det dessutom urpremiär på Finlands Nationalopera.

Triptyken dirigeras av Mikko Franck. Regissörerna kommer från det finländska teaterfältet och debuterar alla på Finlands Nationaloperas stora scen. Klosterberättelsen Suor Angelica regisseras av Johanna Freundlich, triangeldramat Il tabarro av Katariina Lahti och berättelsen om den skamlöse skojaren Gianni Schicchi av Ville Saukkonen. Scenografin för hela Triptyken har planerats av Mark Väisänen och ljussättningen av Timo Alhanen. För kostymerna står Mark Väisänen (Suor Angelica), Tarja Simonen (Il tabarro) och Taina Relander (Gianni Schicchi).

I huvudrollen i Suor Angelica får vi höra Olga Romanko. Huvudrollerna i Il tabarro spelas av Elisabet Strid, Hannu Niemelä och Zoran Todorovich/Mikhail Agafonov. Som Gianni Schicchi får vi höra Roberto De Candia.

I maj ges sex föreställningar av det fyra timmar långa samlingsverket Il trittico, och verket återupptas på repertoaren i september.

Läs mera

Finlands Nationalbalett gästspelar i Stockholm

Under dansens himmel 2.0, som tog publiken i Helsingfors med storm, visas på Kungliga Operan i Stockholm den 1 och 3 juni. I detta gästspel av Finlands Nationalbalett ingår William Forsythes workwithinwork, Johan Ingers Walking Mad och Ohad Naharins koreografi Minus 7

Nationalbalettens senaste gästspel i Stockholm var i början av 1980-talet. Under de senaste åren har Nationalbaletten börjat satsa mer på gästspel i Finland och utomlands. De senaste besöken har gjorts bland annat till Italien, Danmark, Kina och Singapore.

Den mäktiga Ringen inleder höstsäsongen i augusti

Götz Friedrichs prisade regi av Wagners tetralogi Nibelungens ring inleder höstsäsongen på Finlands Nationalopera. Rhenguldet, Valkyrian, Siegfried och Ragnarök återkommer på repertoaren den 5 augusti. Hela tetralogin uppförs två gånger. Föreställningarna dirigeras av Leif Segerstam och i huvudrollerna får vi höra bl.a. Terje Stensvold (Wotan, Wanderer), Catherine Foster (Brünnhilde), Jürgen Müller (Siegfried) och Matti Salminen (Hagen).

Biljetterna till tetralogin Ringen har släppts. Biljetter till enskilda föreställningar kan köpas fr.o.m. den 18 april, då även biljettförsäljningen för hela höstsäsongen 2011 inleds.