Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

15 feb 2011

Sir Kenneth MacMillans Manon har premiär på Finlands Nationalbalett

Sir Kenneth MacMillans balett Manon har premiär på Finlands Nationalbalett den 11 mars.

Manon är det första verket av MacMillan som Nationalbaletten sätter upp. I Helsingfors visas den version av verket som ursprungligen skapades för Danska Kungliga Baletten år 2003. Mia Stensgaard står för dekoren och kostymerna och Mikki Kunttu för ljussättningen.

Det sensuella och samtidigt realistiska verket Manon grundar sig på Abbé Prevosts roman och skildrar samma berättelse som operan Manon Lescaut. Den lättsinniga Manon älskar den unge Des Grieux, men längtar samtidigt efter ett lyxigt liv som denne inte kan erbjuda. Sir Kenneth MacMillan säger sig ha inspirerats förutom av figurerna i berättelsen även av kontrasten mellan de rika och de fattiga i 1700-talets Frankrike.

Sir Kenneth MacMillan är känd för sina konstfärdiga duettscener och sitt sätt att skildra människorelationer både skickligt och sensibelt. I huvudrollen i Manon dansar Julie Gardette, Petia Ilieva, Tiina Myllymäki samt som gästande artister Barbora Kohoutková och Tamara Rojo, som är premiärdansare vid London Royal Ballet. I rollen som den unge Des Grieux dansar Jaakko Eerola, Samuli Poutanen, Guilherme Gameiro Alves och, från Stuttgartbaletten, Friedemann Vogel. Föreställningarna dirigeras av Martin Yates.

Manon visas på Finlands Nationalbalett fram till den 8 april.

Vårrepertoaren bjuder på klassikern Romeo och Julia samt nutidsdans med sprudlande kvinnoenergi

John Crankos verk Romeo och Julia återkommer efter en paus på flera år på Nationalbalettens repertoar. Den klassiska kärlekshistorien har visualiserats av Susan Benson och föreställningarna dirigeras av Benjamin Pope.

På lilla scenen bjuds det på kvinnoenergi i form av nutida dans, då tre finländska koreografer, Virpi Pahkinen, Mammu Rankanen och Johanna Nuutinen, låter uruppföra sina nya verk den 19 maj.

Virpi Pahkinen, som nuförtiden arbetar som dansare och koreograf i Stockholm, hör för tillfället till de hetaste namnen inom nordisk nutidsdans. Hennes verk Korona dansas till toner av Borut Krzisniki. Mammu Rankanen har haft bl.a. den japanska kulturen, yoga och orientaliska kampsporter som inspirationskälla till sitt verk. Hon har också visualiserat verket I himlen rotat träd, medan Harri Ahponen står för ljudlandskapet. Kvällens tredje verk, X-it, har skapats av Nationalbalettens egen dansare Johanna Nuutinen och är det första beställningsverket som denna uttrycksfulla koreograf har skapat för Finlands Nationalbalett.

Läs mer