Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

16 dec 2010

Hundraåriga Finlands Nationalopera satsar på de unga

7 000 tonåringar bjuds på gratis opera under jubileumsåret 2011

Finlands Nationalopera firar 100-årsjubileum under hela året 2011. Till ära av starten på följande århundrade erbjuds hela 7 000 elever i klass 7 (13-14-åringar) en gratis operaföreställning inom ramen för ett samprojekt mellan Finlands Nationalopera och Finska Kulturfonden.

Eleverna kommer från 177 olika skolor och har utvalts genom utlottning. Över 17 000 ungdomar och 405 skolor ville ta vara på denna chans och anmälde sitt intresse under höstens lopp. Meningen var att välja fram skolor från olika orter i Finland så jämlikt som möjligt, och hela landet är de facto väl representerat: Nationaloperan välkomnar ungdomar från 136 orter. En del kommer ända från Utsjoki i Lappland, som ligger nästan 1 300 kilometer från Helsingfors.

Skolelevernas och övervakarnas inträdesbiljetter och resor till Nationaloperan bekostas av Finska Kulturfonden. Nationaloperan erbjuder i sin tur lärarna en introduktionsdag i syfte att hjälpa elevgrupperna att förbereda sig inför operabesöket.

"Det här är verkligen en unik chans", menar Anja Lehtonen, en av de deltagande lärarna, i en intervju i tidningen Sisä-Savo. "Jag har aldrig varit i Helsingfors. Det ska bli roligt att få se huvudstaden och gå på opera för första gången", konstaterar en pojke från Norra Finland som intervjuats i tidningen Koillissanomat.

Finlands Nationalopera drar ung publik under år 2011. Tre föreställningar av den nya operan Robin Hood och en föreställning av Barberaren i Sevilla är reserverade endast för skolelever. Därtill har särskilda skolelevskvoter reserverats för föreställningarna av Trollflöjten, Pappas flicka, La Cenerentola, Il trittico, Rhenguldet och Boris Godunov.

Pojkar lockas till Operan: Robin Hood uruppförs i januari

Ytterligare en satsning på den unga publiken är den alldeles pinfärska helaftonsoperan Robin Hood. Denna äventyrsopera om den laglöse hjälten från Sherwoodskogen har premiär på Nationaloperans huvudscen den 14 januari.

Nationaloperans konstnärliga ledare och kapellmästare Mikko Franck kom på idén om en äventyrsopera för familjer tillsammans med kompositören Jukka Linkola. "Vi funderade länge på olika teman för operan innan vi slutligen stannade för Robin Hood. Vi ville ha en berättelse som kan skildras på många olika nivåer, så att det verkligen blir en opera för hela familjen. Det blir fart och fläng på scenen och situationer där publiken kommer att sitta och hålla andan - det kan jag lova! Och jag tror faktiskt att Robin Hood kommer att intressera precis den del av befolkningen som i allmänhet inte är särskilt förtrogen med operavärlden, nämligen unga pojkar", förklarar Mikko Franck.


Robin Hood framförs på finska, och i huvudrollen hör vi Ville Rusanen och Markus Nieminen, som sheriff Matti Salminen och Jyrki Korhonen och i rollen som Marian alternerar Mari Palo och Kaisa Ranta. Operan har komponerats av Jukka Linkola, librettot är skrivet av Jukka Virtanen, en sann mångsysslare inom det finska språket, och för dramatiseringen och regin står Kari Heiskanen. Scenografin, som berikats med moderna scentrick, har planerats av Kati Lukka, kostymerna av Marja Uusitalo och ljussättningen av Mikki Kunttu. Föreställningarna dirigeras av Mikko Franck och Kurt Kopecky.