Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

10 dec 2010

Konstnärer med och utan utvecklingsstörning möts i en samproduktion av Nationaloperan, DuvTeatern och Blue Flamenco

Den frihetsälskande, självständiga Carmen vill inte underkasta sig den traditionella kvinnorollen. Och denna variation på Carmen underkastar sig sannerligen inte en traditionell tolkning! I Nationaloperans, DuvTeaterns och dansskolan Blue Flamencos unika samproduktion möts skådespelare och flamencodansare med och utan utvecklingsstörning samt fyra operasångare.

En rovfågel flyger in, som grundar sig på den färgsprakande musiken och dramatiska berättelsen i Bizets berömda opera Carmen, rubbar gränser och ifrågasätter uppfattningar om vad som är möjligt och vad som är omöjligt. Verket behandlar på ett oslipat sätt kärlekens och frihetens teman. Vad är egentligen frihet? Framför allt friheten att vara sig själv?

DuvTeatern har under sin snart 10 år långa existens tidigare uppfört egna versioner av klassiker såsom Hamlet och Tre systrar, och nu är det dags för den första operaklassikern. Liksom DuvTeaterns övriga produktioner bygger En rovfågel flyger in på den ursprungliga berättelsen om Carmen samtidigt som den lyfter fram artisternas styrkor och möjligheter. Repetitionerna började redan hösten 2009, och under den gemensamma kreativa processen har artisterna bearbetat berättelsen och gjort den betydelsefull för sig själva.

En rovfågel flyger in har regisserats av Mikaela Hasán, och för koreografin står Anna Palmio. Scenografin har planerats av Janne Siltavuori, kostymerna av Paula Varis och ljussättningen av Vesa Pohjolainen. För musikarrangemanget står Martina Roos. Premiären går av stapeln den 22 januari i Almisalen, och några föreställningar ges också i Sellosalen i Esbo.

Rollen som Carmen spelas av Irina von Martens och rollen som Don José av Paul Olin. Sångsolister är Ritva-Liisa Korhonen, Melis Jaatinen, Jyrki Anttila och Raimo Laukka. Bland samtliga 24 artister finns också en scenorkester bestående av en flamencogitarrist och en pianist. Föreställningen ges på svenska, finska och franska, och rekommenderad åldersgräns är 10 år.

I samband med föreställningarna visas fotografen Stefan Bremers fotoutställning Duva/Diva i foajén till Almisalen. Ett publiksamarbetsprojekt kring olika teman ur En rovfågel flyger in anordnas för svensk- och finskspråkiga elever i årskurserna 7-9.

En rovfågel flyger in - en variation på Carmen
Almisal 22.1 kl. 19.30, 28.1 kl. 12.00, 29.1 kl. 16.00
Sellosal 1.3 kl. 18.30, 2.3 kl. 12.00
Biljetter 20/12 e Lippupiste och Operans biljettförsäljning