Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

12 okt 2010

Höstpremiär på Finlands Nationalbalett: Blodsbröllop och Scheherazade

Den 29 oktober 2010 är det premiär med två uruppföranden på Finlands Nationalbalett: Cathy Marstons verk Blodsbröllop och Kenneth Greves Scheherazade.

Engelskfödda Cathy Marston är ledare för Bernbaletten och har gjort flera koreografier för bl.a. Royal Ballet. Hennes koreografi Blodsbröllop är en tragisk historia om en brud som med ödesdigra följder rymmer från brudgummen på bröllopsdagen på grund av en brinnande passion till den mystiske Leonardo. Marston kombinerar rörelsespråket från klassisk balett och nutidsdans; de gifta kvinnorna dansar i balettskor och de ogifta barfota. Marstons och Edward Kemps manuskript grundar sig på Federico García Lorcas skådespel från år 1932 med samma namn. Marston berättar att manuskriptet till Blodsbröllop fångade hennes intresse: "Det som fascinerade mig var spänningen i triangeldramat och brudens svåra val mellan en trygg, snäll man eller ett mystiskt, farligt och passionerat förhållande."

Musiken till Blodsbröllop är komponerad av Dave Maric. För scenografin står Jon Bausor, för kostymerna Erika Turunen och för ljussättningen Tülay Schakir. I rollen som Leonardo får vi se Jarkko Lehmus, som dansat bl.a. vid nationalbaletten i Skottland, samt Samuli Poutanen. Som brudgum får vi se Jani Talo och Eemu Äikiö, som brud Emanouela Merdjanova och Johanna Nuutinen, som modern Anastasia Dunets och Minna Tervamäki samt som hustrun Asta Lindholm och Terhi Räsänen.

Nationalbalettens konstnärliga ledare Kenneth Greves verk Scheherazade baserar sig på den kända sagan ur Tusen och en natt om en bedragen shah och hans sista hustru, sagoförtäljerskan Scheherazade Greve har skapat en ny klassisk koreografi till Nikolaj Rimskij-Korsakovs musik. Den avviker redan i grunden från Mihail Fokins verk från år 1910. Fokins balett koncentrerar sig på sagans början, dvs. shahens hustru Zobeides förbjudna kärlek, medan Greve ger även Scheherazade och hennes sagor plats på scenen. "Det här är en av de vackraste sagorna som jag någonsin stött på, och jag hoppas att det också kommer fram i min koreografi", säger Greve. Musiken till verket har han tagit förutom från Rimskij-Korsakovs Scheherazade även bl.a. från operan Legenden om den osynliga staden Kitezj.

Scenografin och ljussättningen till Scheherazade har planerats av Tülay Schakir och kostymerna av Anna Kontek. I rollen som Scheherazade alternerar Julie Gardette och Tiina Myllymäki och som shah Wilfried Jacobs och Nicholas Ziegler. Musiken till kvällens två verk dirigeras av Pietro Rizzo.

Cathy Marston: Blodsbröllop
Kenneth Greve: Scheherazade
Premiär 29.10.2010
Övriga föreställningar 1., 3., 5., 9., 11., 13. och 24.11.