Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

22 sep 2010

Utrensning uruppförs på Finlands Nationalopera 2012

Jüri Reinveres opera baserar sig på Sofi Oksanens prisbelönta roman

 

Operan Utrensning, som grundar sig på Sofi Oksanens prisbelönade roman, får sitt uruppförande i Helsingfors i april 2012. Verket komponeras av den estniskfödde tonsättaren Jüri Reinvere, som också kommer att skriva librettot. Ett beställningsavtal har undertecknats mellan Finlands Nationalopera, Reinvere och förläggaren Fennica Gehrman, och verket planeras bli klart under nästa år.

"Jag nappade genast på idén om den nya operan, och beställningsavtalet var klart på nolltid. Sofi Oksanens starka roman är ett bra underlag för en opera. Jüri Reinvere är en av sin generations intressantaste kompositörer, och jag är övertygad om att verket blir ett utmärkt inslag i Finlands Nationaloperas repertoar", säger operachef Mikko Franck. "Nya operor är en viktig del av vår repertoar. När Utrensning uruppförs blir det den tredje urpremiären inom ett och ett halvt år hos oss", berättar Franck.

Jüri Reinvere och Sofi Oksanen har nu  samarbetat kring operan Utrensning i över ett år. Från början var tanken att Estoniateatern skulle uruppföra den som en programpunkt under Tallinns kulturhuvudstadsår 2011. I juni kom dock nyheten att planerna gått om intet. ″Jag har arbetat med operan alltsedan mina första diskussioner med Sofi Oksanen. Den bärs upp av två ytterst starka kvinnoroller och ett orkestermaterial som tränger igenom allt. Det är fascinerande att få använda ett bra drama som grund för operan, och det måste sägas att kvinnorollerna kommer att bli mycket intressanta men samtidigt mycket utmanande för rollinnehavarna″, berättar kompositören.

Operan Utrensning skildrar liksom Oksanens roman Estlands historia under den sovjetiska ockupationen genom några kvinnors tragiska livsöden. Jüri Reinveres känsliga och poetiska tonspråk som inte skyr genregränserna skapar en intressant kontrast till Sofi Oksanens våldsamma drama. Reinvere och finsk-estnisk Oksanen har också bägge en personlig koppling till temana i Utrensning: "Vi är båda barnbarn till de politiska våldsdåden", förklarar Reinvere.

Det finns också andra beröringspunkter mellan författaren och kompositören: "Jag skrev Utrensning vid Jüris köksbord i Berlin, och nu komponerar han en opera kring samma tema inom samma kvadratmetrar. Rummet är tydligen mycket fruktbart för personerna i berättelsen", säger Sofi Oksanen med ett skratt. "Det känns fint att göra en ny landvinning tillsammans med Jüri. Vårt samarbete vilar på en stabil grund och vi har gemensamma åsikter och erfarenheter."

Sofi Oksanens roman Utrensning utgavs år 2008. Den har belönats med åtskilliga finska litteraturpris och har också haft internationella framgångar. Nyligen har Oksanen tilldelats Nordiska rådets litteraturpris, och den franska bokhandelskedjan Fnac har utsett Utrensning till årets roman. Detta samma verk har också varit nominerat till de franska prisen Prix Femina och Prix Médicis. Till dags dato har Utrensning publicerats i 14 länder och 31 språkområden har köpt rättigheterna till den. Det finns också planer på att låta filmatisera romanen.

Operaversionen av Utrensning framförs på finska och estniska. Den uruppförs av Nationaloperans kör och orkester. Solisterna, kapellmästaren och den övriga konstnärliga arbetsgruppen offentliggörs senare.


Jüri Reinvere

Kompositören Jüri Reinvere (f. 1971) har studerat vid musikgymnasiet i Tallinn och vid Chopin-akademin i Warszawa samt under åren 1994-2004 vid Sibelius-Akademin, där han avlade sin magisterexamen i musik under ledning av Veli-Matti Puumala och Tapio Nevanlinna. Pianisten Käbi Laretei har varit en viktig mentor för Reinvere.

Reinveres produktion består av genreöverskridande kompositioner i olika stilarter. Han använder mycket egen poesi i sin musik; den figurerar även i form av högläsning i hans verk. Kompositionerna har också ofta något teatraliskt eller visuellt element. Reinveres stilpalett omfattar allt från modernism till nyenkelhet, och han utnyttjar olika tekniker för olika stilar. Jüri Reinveres opera Utrensning uruppförs på Finlands Nationalopera i april 2012. Bland hans tidigare storskaliga kompositioner kan nämnas radiooperan Vastaskallas (2001-2004), balettverken Dialog I (2002) och Luft-Wasser-Erde-Feuer-Luft (2003) samt Requiem (2009).

I Reinveres filosofiska poesi upprepas två teman: minnet och tiden samt arvet från de postsovjetiska samhällena. Sedan år 2007 har Reinvere skrivit verk på engelska. Han har också skrivit artiklar och essäer bl.a. för Estlands radio och Finlands Rundradio. Vidare har han producerat och skrivit manuskript till dokumentärfilmer, översatt böcker och även fungerat som en av författarna till dessa (bl.a. i artikelsamlingen Kaiken takana oli pelko, 2009). Författaren Sofi Oksanen har beskrivit Jüri Reinvere med orden "en sann kosmopolit med estniska rötter".

Jüri Reinvere har belönats vid Unescos internationella tonsättarrostrum i Paris åren 2000 och 2006, och år 2001 tilldelades han Estlands kulturministeriums pris. Han bor och arbetar i Berlin sedan år 2005.

 http://www.reinvere.de/

Reinveres foto av re:pi:n media