Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

23 okt 2013

Karita Mattila och Ohad Naharin gästar Finlands Nationalopera

Lilli Paasikivi har tagit över som operachef och Michael Güttler som chefsdirigent

I början av augusti tillträdde Lilli Paasikivi som operachef och Michael Güttler som chefsdirigent vid Finlands Nationalopera. Bägges avtal omspänner tre år och inkluderar en option om två års förlängning. Fram till juli 2013 fungerade Mikko Franck som operachef och musikchef vid Nationaloperan.

Mezzosopranen Lilli Paasikivi har varit anställd solist på Finlands Nationalopera under åren 1998-2013. Hon har varit gästande solist vid bland annat statsoperan i Hamburg, Frankfurtoperan, Châtelet-teatern i Paris, Salzburg, Aix-en Provence och Kungliga Operan i Stockholm. Hon har också uppträtt som solist för London Philharmonia Orchestra och London Symphony Orchestra, Bayerska Radiosymfoniorkestern, Gewandhausorkestern samt Los Angeles, New Yorks, Berlins, Wiens, Hamburgs och Münchens filharmoniker. År 2013 konserterar Paasikivi bland annat med Malmö symfoniorkester, Konzerthausorchester i Berlin, Orchestre National de Bordeaux och London Philharmonia Orchestra. På Finlands Nationalopera uppträder Paasikivi som solist på tre konserter.

Tyskfödde Michael Güttler kom till Nationaloperan från Mariinskijteatern, där han fungerat som regelbundet gästande chefsdirigent under åren 2002-2013. Güttler har dirigerat operaföreställningar också på Bolsjojteatern i Moskva, Washington National Opera, Deutsche Oper am Rhein, statsoperorna i Wien och Hamburg, Teatro Real i Madrid, nya nationalteatern i Tokyo, operorna i Nice och Frankfurt samt på arenan i Verona. Michael Güttler dirigerar sin första konsert som chefsdirigent vid Nationaloperan den 1 november, och verket som då uppförs är Brahms Ein deutsches Requiem. Den första operapremiären som Güttler ska dirigera blir Puccinis La Bohème i mars. Denna säsong kommer han också att dirigera Puccinis Turandot, Verdis Don Carlos och Strauss Rosenkavaljeren.

Karita Mattila spelar rollen som Jenůfa för näst sista gången

I januari återvänder Karita Mattila till Nationaloperan och fortsätter sin serie av starka tolkningar av Leoš Janáčeks kvinnokaraktärer. Jenůfa hör till Janáčeks mest tragiska kvinnoöden. En man gör henne gravid, en annan snittar henne med en kniv i ansiktet och hennes styvmor dödar hennes barn. "Jenůfa är en sann överlevare", konstaterar Karita Mattila, som anser att operans oförblommerade människobild erbjuder en stark beröringspunkt med det verkliga livet.

Karita Mattila har tolkat rollen som Jenůfa i flera olika produktioner sedan 1998. Olivier Tambosis regi av operan, som tidigare satts upp på statsoperan i Hamburg, hör till Mattilas favoriter: "Definitivt min favoritregi av denna opera! Det glädjer mig också att jag i och med Jenůfa nu har fått tolka alla mina Janáček-roller också framför min kära och trogna finländska publik. En annan orsak till att det här känns speciellt för mig är att jag kommer att sjunga i rollen som Jenůfa bara en gång efter den här produktionen. Sedan tar jag mig an Kostelnička." Karita Mattila avslöjar inte ännu var och när hennes premiär som Jenůfas styvmor kommer att äga rum.

Scenografin och kostymerna i produktionen har designats av Frank Philipp Schlössmann, och musiken dirigeras av Jakub Hrůša. Som Laca Klemeňi hör vi Jorma Silvasti, som Steva Buryjana Jyrki Anttila och som Kostelnička Päivi Nisula. Premiären sker 24.1 och föreställningarna pågår fram till 27.2.

Stjärnkoreografen Ohad Naharin återvänder till Nationalbaletten

Den världsberömde koreografen Ohad Naharin återvänder till Nationalbaletten i november med ett nytt verk, Deca Dance Helsinki. Verket utgör en fortsättning på koreografens mest kända verk Deca Dance, i vilket han har inkluderat olika höjdpunkter från sina tidigare verk. "För mig är Deca Dance Helsinki inte ett nytt verk. Det är synnerligen fräscht, levande, snedvridet, och ändå har det funnits sedan tidigare. Det som gör verket fräscht, levande och snedvridet, är dansarnas tolkning av det", säger Naharin om sitt verk.

"Jag gillar att berätta ofullbordade berättelser på ett enhetligt sätt. Jag har en stor matberedare i min studio. Jag fyller den med innehåll och form, och så blandar beredaren ihop det till ett verk. Kanhända är jag limmet som håller ihop det hela. Jag, mina begränsningar, min humor, mitt rörelsespråk och organiseringen av alltihop", berättar Naharin, som älskar motsatser, extrema situationer och överraskande musikval. I Deca Dance Helsinki använder han sig bl.a. av Ravels Bolero, omarrangerad av Isao Tomita, som komponerar elektronisk musik. Vi hör också fusionsmusik av Ali Hassan Kuban, som är känd som kungen inom nubisk musik. Kostymerna till verket har designats av Rakefet Levy och ljussättningen av Bambi. Premiären hålls 1.11 och den sista föreställningen 20.11.

Höjdpunkter under höstsäsongen: Die tote Stadt och den otroligt populära Snödrottningen

Under höstsäsongen återupptas följande verk på operarepertoaren: Puccinis Turandot och Rossinis La Cenerentola samt Korngolds Die tote Stadt i Kasper Holtens regi. Premiärstjärnorna från 2010, Camilla Nylund och Klaus Florian Vogt, bjuder än en gång på strålande solistinsatser. Skivmärket Opus Arte publicerade i höst Nationaloperans Die tote Stadt som DVD-inspelning.

Balettchefen Kenneth Greves färska verk Snödrottningen, som baserar sig på H.C. Andersens berättelse, lockade över 26 000 åskådare förra säsongen. I november-januari ges 21 extra föreställningar av verket. En inspelning av Tuomas Kantelinens musik till Snödrottningen har i år utkommit under skivmärket Ondine. Kantelinen är Finlands internationellt sett mest framgångsrika filmkompositör. Han har skrivit musiken till över 30 filmer, bland annat Antti Jokinens Utrensning, Renny Harlins Mindhunters och Sergei Bodrovs Mongol.

På balettrepertoaren återupptas dessutom i januari Bella Figura, som förutom Jiří Kyliáns verk med samma namn innefattar William Forsythes verk In the Middle, Somewhat Elevated och George Balanchines Four Temperaments.

Fantomen på operan för första gången i Finland hösten 2015

Finlands Nationalopera blir först i Finland med att sätta upp en av de mest framgångsrika musikalerna genom tiderna, Andrew Lloyd Webbers Fantomen på operan. Nationaloperan gör en egen, ny version av musikalen under ledning av den finska regissören Tiina Puumalainen. För koreografin står Osku Heiskanen. Premiären visas på huvudscenen 4.9.2015, och hela 45 föreställningar planeras fram till slutet av våren 2016. Fantomen på operan framförs på originalspråket engelska.

"Nationaloperan är ett musikteaterhus med bred repertoar, som dock hittills haft en lucka i fråga om musikaler. Nu ska vi fylla den, och det med besked. Den stora formen och referensramen för Fantomen på operan är som gjorda för vår scen. Alla element i verket kommer till sin rätt på bästa tänkbara sätt här på Nationaloperan", förklarar Operans nya konstnärliga ledare Lilli Paasikivi.

Ny ungdomsgrupp på Nationalbaletten

En ny ungdomsgrupp som grundats på Finlands Nationalbalett inledde sin verksamhet i september. Gruppens verksamhet finansieras av Jane och Aatos Erkkos stiftelse. I maj 2014 arrangeras en dansafton i Almisalen med dansare ur ungdomsgruppen som framför verk av olika koreografer. Ungdomsgruppens dansare samarbetar också med Nationalbalettens dansare i Nationalbalettens produktioner.

Sammanlagt 1 200 dansare sökte in till ungdomsgruppen, och 130 av dessa kallades till provdans. Gruppen har nu 10 anställda dansare i åldern 18-22 år fram till maj 2014. Fyra av dansarna är finländare. "Ungdomsgruppen är en viktig satsning för framtiden. Den ger begåvade ungdomar en chans att få arbeta som dansare och utvecklas till proffs", berättar Nationalbalettens balettchef Kenneth Greve.