Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

8 maj 2013

Finlands Nationalopera bjuder på åtta premiärer under säsongen 2013–2014

Lilli Paasikivi tar över som operachef och Michael Güttler som chefsdirigent

Under säsongen 2013-2014 sätter Finlands Nationalopera upp fyra opera- och fyra balettpremiärer.

Den konstnärliga ledningen byts ut i och med att Mikko Francks tjänst som operachef och musikchef upphör i slutet av juli. I början av augusti övertas posten som operachef av mezzosopranen Lilli Paasikivi, medan tyskfödde Michael Güttler tar över som chefsdirigent. Güttler har den senaste tiden verkat som gästande dirigent vid Mariinskijteatern. Hans avtal med Finlands Nationalopera omspänner tre år och inkluderar en option om två års förlängning.

Karita Mattila fortsätter att tolka Janáčeks kvinnokaraktärer

Den första nya operan som framförs under hösten är Gaetano Donizettis Don Pasquale, ett av de sanna mästerverken inom komisk opera. I Tuomas Parkkinens regi och Hannu Lindholms scenografi utspelar sig den gamle Don Pasquales giftermålsmissöden i ett filmatiskt vackert Italien på 1950-talet.

I januari återvänder Karita Mattila till Nationaloperans scen och fortsätter sin serie av starka tolkningar av Leoš Janáčeks kvinnokaraktärer, denna gång i verket Jenůfa. Produktionen regisseras av Olivier Tambosi och kommer från statsoperan i Hamburg.

Vårens andra premiär blir Puccinis La Bohème - en imponerande och sanningsenlig livsskildring av en grupp unga konstnärer i Paris. Regissören Katariina Lahti och scenografen Mark Väisänen har redan tidigare visat prov på ett övertygande samarbete, senast i sin realistiska uppsättning av Puccinis Manteln.

I Almisalen visas två kammaroperafavoriter från 1900-talet, William Waltons Björnen, som baserar sig på en pjäs av Tjechov, och Francis Poulencs La voix humaine (Den mänskliga rösten). Denna Walton-Poulenc-produktion kommer senare också att turnera runt om i landet.

Korngolds Die tote Stadt hör till de mest efterlängtade verken som nu återupptas på repertoaren. Senast drog varje föreställning fullt hus, mycket tack vare de medverkande stjärnsolisterna och Kasper Holtens regi. Även denna gång får publiken njuta av Camilla Nylunds och Klaus Florian Vogts strålande solistinsatser. Andra operor som visas under säsongen är Bizets Carmen, Rossinis La Cenerentola, Mozarts Trollflöjten och Don Giovanni, Verdis Don Carlos, Puccinis Turandot och Marco Arturi Marellis regi av Richard Strauss Rosenkavaljeren.

Inhemsk dansklassiker och balettnyhet för hela familjen

Baletten inleder sin höstsäsong med Sju bröder, som bygger på Aleksis Kivis litterära mästerverk. Marjo Kuuselas koreografi till Eero Ojanens musik blev otroligt populär i Finland och även utomlands via turnéer på 1980-talet, och nu är verket tillbaka på repertoaren i ny tappning.

Följande premiär som visas är Ohad Naharins Deca Dance Helsinki. Naharin har samarbetat med Nationalbaletten i 18 år, och detta verk är en kombination av nya och gamla verk ur hans produktion.

Säsongens inhemska uruppförande består av Skönheten och odjuret. Koreografen Javier Torres har omvandlat denna gamla saga till ett visuellt imponerande dansverk för hela familjen. Verket dansas till Ottorino Respighis nyansrika musik, och kostymerna har designats av Erika Turunen.

Balettens aprilpremiär blir Peer Gynt. Koreografin till berättelsen om denna jordenruntresenär och hans inre resa har skapats av ingen mindre än Heinz Spoerli. I verket kombineras Edvard Griegs scenmusik med ny musik av Brett Dean och Marc-Anthony Turnage. Peer Gynt är en produktion av Zürichbaletten.

Nationaloperan samarbetar också med andra inhemska dansgrupper. I september uppträder Carl Knif Company och Pieni Suomalainen Balettiseurue, som lotsas av Sami Saikkonen, i Almisalen i samband med en Dance United-afton. I bägge gruppernas verk medverkar också dansare från Nationalbaletten.

Storfavoriter som återupptas på repertoaren är Snödrottningen, Prinsessan Törnrosa och Bella Figura, som förutom Jiří Kyliáns verk med samma namn innefattar William Forsythes verk In the Middle, Somewhat Elevated och George Balanchines Four Temperaments. Snödrottningen, detta populära verk av balettens konstnärliga ledare Kenneth Greve som sålde slut denna säsong, visas nu hela 18 gånger.

Orkestern fyller 50 år

Finlands Nationalopera och Finlands Nationalbalett har firat jubileum 2011 och 2012. Nu fortsätter festen med Nationaloperans orkesters 50-årsjubileum. Orkestern inledde sin verksamhet 12.8.1963, och den spelade en avgörande roll i Nationaloperans utveckling och de finska operornas stora uppsving. Som jubileumskonsert framför orkestern Richard Strauss sällsynta opera Daphne. Den visualiserade konserten arrangeras i Musikhuset den 17 augusti i samarbete med Helsingfors festspel. Rollen som Daphne sjungs av Soile Isokoski.

I november framförs Brahms storverk Ein deutsches Requiem, som dirigeras av Nationaloperans nya chefsdirigent Michael Güttler. På repertoaren för säsongen finns bland annat också en julsångsturné, en dansbetonad tangokonsert och en gemensam konsert med unga begåvningar från olika musikläroanstalter.

Program för barn, unga och andra specialgrupper

Repertoaren för säsongen innehåller flera opera- och dansverk för barn och unga, som framförs förutom på operahuset även på olika orter i Finland. Utöver Barnens konststunder, som ger barnen en inblick i opera och balett som konstformer, anordnas nu även egna konststunder för babyar. Nationaloperans sångare, dansare och orkestermusiker fortsätter att besöka vårdanstalter för åldringar och kroniskt sjuka i huvudstadsregionen och i närliggande kommuner.

Jukka Linkolas nya elevopera Hölmöläiset uppförs under säsongen av elever i klasserna 5 och 6 i sammanlagt 22 skolor såväl i huvudstadsregionen som på andra orter i Finland. Nationaloperan har producerat elevoperor redan i 13 år. Via dem har över 12 000 elever runtom i Finland fått uppleva vad det handlar om att sätta upp en opera.

Projektet Kuule, minä sävellän! ger även denna säsong barn och unga en chans att komponera musik under professionell ledning. Det är fråga om ett samarbetsprojekt där Sibelius-Akademin, Radions symfoniorkester, Helsingfors stadsorkester, Musikhuset och New Yorks filharmoniker medverkar.

Samproduktionen Elektra blir en höjdpunkt under kommande säsonger

Nationaloperan producerar Richard Strauss opera Elektra i samarbete med festivalen Aix-en-Provence, La Scala i Milano, Metropolitan i New York, Gran Teatre del Liceu i Barcelona och statsoperan i Berlin. Premiären för samproduktionen går av stapeln under Aix-en-Provence den 10 juli 2013 med Esa-Pekka Salonen på dirigentpodiet. I Finland får vi vänta på premiären till hösten 2016. För regin står Patrice Chéreau, för scenografin Richard Peduzzi, för kostymerna Caroline de Vivaise och för ljussättningen Dominique Bruguière.

Vårsäsongen 2013 avslutas med Tristan och Isolde

Nationaloperan avslutar sin vårsäsong med Wagners Tristan och Isolde, som inte har funnits på Nationaloperans repertoar på 40 år. Premiären går av stapeln 17.5.2013. Regissören Elisabeth Linton och dirigenten Pinchas Steinberg får arbeta med en drömbesättning. Rollen som Tristan sjungs nämligen av Robert Dean Smith, som blivit berömd bl.a. för sin starka tolkning av denna roll, och i rollen som Isolde får vi höra Marion Amman. Basen Matti Salminens tolkning av rollen som kung Marke har prisats i Bayreuth och vid Metropolitan, och nu ses han för första gången i denna roll på Nationaloperan. Brangäne sjungs av Lilli Paasikivi, och Kurwenal av Tommi Hakala.