Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

17 jan 2013

Finlands Nationalopera sätter upp Thaïs för första gången på 80 år

Jules Massenets sällan framförda opera Thaïs har premiär på Finlands Nationalopera den 25 januari 2013.

Det har gått 80 år sedan verket senast framfördes på Nationaloperan.

Denna berättelse av Anatole France handlar om en konflikt mellan köttslig och himmelsk kärlek och bygger på en gammal legend. Munken Athanaël lyckas med sin mission att omvända den sköna kurtisanen Thaïs men måste slutligen vid hennes dödsbädd erkänna att han hela tiden åtrått henne. Jules Massenets (1842-1912) musik återspeglar på ett skickligt sätt både en världslig och en himmelsk extas. Thaïs, som uruppfördes 1894, var ännu i början av 1900-talet en populär opera men hamnade senare helt i skuggan av Massenets två andra berömda operor, Werther och Manon. På sista tiden har Thaïs börjat dyka upp på repertoarerna igen, och inte utan orsak. 

I Nicola Raabs regi utspelar sig händelserna i teaterns originella värld, som domineras av den stora divan Thaïs. Produktionen har tidigare satts upp i Göteborg, Valencia och Sevilla. Johan Engels har prisats överallt för sin praktfulla, färgglada scenografi och kostymdesign. Ljussättningen har planerats av Linus Fellbom.

I tenorrollen som Nicias hör vi kanadensaren Luc Robert. Den krävande huvudrollen tolkas av sopranstjärnan Sabina Cvilak, som är på god väg mot den internationella toppen, medan Jaakko Kortekangas axlar den stora rollen som Athanaël. Som dirigenter alternerar chefsdirigent Mikko Franck och estländaren Paul Mägi. Thaïs-föreställningarna ges 25.1, 30.1, 1.2, 7.2, 9.2, 13.2, 26.2 och 28.2.

Läs mer

På Nationaloperans vinterrepertoar finns också Jukka Linkolas verk Robin Hood, som är en opera för hela familjen, samt två evergreens: Verdis La Traviata och Mozarts Figaros bröllop.

Nationalbaletten bjuder på en premiär med Kylián, Forsythe och Balanchine

Från och med den 15 februari bjuder Nationalbaletten på en helaftonsföreställning inom nutidsdans som har döpts efter Jiří Kyliáns verk Bella Figura. Kylián skapade Bella Figura som en hyllning till människokroppens nakna skönhet, och verket framförs till musik av barockkompositörer såsom Vivaldi och Pergolesi.

Bella Figura-aftonens program står även verk av William Forsythe och George Balanchine. Dekonstruktionens mästare William Forsythe skapade sitt passionerade, energiska verk In the Middle, Somewhat Elevated för baletten vid Parisoperan 1987. Detta briljanta verk, som tänjer på fysikens lagar, hör till Forsythes mest prisade minibaletter och kom att visa vägen för en helt ny era inom dansen. Musiken till verket är komponerad av holländaren Thom Willems. Verket som inleder hela aftonen, George Balanchines Four Temperaments från 1946, grundar sig på den medeltida synpunkten att människans karaktär består av fyra element. Det neoklassiska verket framförs till Paul Hindemiths komposition för stråkinstrument och piano.

Läs mer

På nationalbalettens repertoar i mars finns också Kenneth Greves verk Svansjön från 2009.