Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

24 aug 2010

Ny säsong inleds på Finlands Nationalopera

Skolelever inbjuds till Operan inom ramen för Kulturfondens och Nationaloperans storprojekt

 

Finlands Nationalopera inleder säsongen på huvudscenen med Tjajkovskijs Eugen Onegin den 20 augusti. Säsongens första operapremiär, Verdis storverk Aida i regi av Georg Rootering, går av stapeln den 17 september. I november blir det premiär för E. W. Korngolds sällan uppförda verk Die tote Stadt, som dirigeras av operachef Mikko Franck och regisseras av Kasper Holten, konstnärlig ledare för Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Ett operaäventyr för hela familjen - alldeles särskilt för pojkar - är Robin Hood som har urpremiär i januari och som komponerats av Jukka Linkola med text av Jukka Virtanen. Regissör är Kari Heiskanen. Säsongens fjärde premiär är Puccinis opera Il trittico. För tolkningen av triptykens delar svarar de finländska regissörerna Johanna Freundlich, Katariina Lahti och Ville Saukkonen och föreställningarna dirigeras av Mikko Franck.

Under höstens danspremiär framförs två uruppföranden: engelskan Cathy Marstons starka Blodsbröllop och en sagoskimrande koreografi av balettchef Kenneth Greve, Scheherazade. I mars blir det premiär för Kenneth MacMillans sensuella helkvällsverk Manon, och i Almisalen uppförs i maj nya verk av tre finska kvinnliga koreografer, Virpi Pahkinen, Mammu Rankanen och Johanna Nuutinen.

I månadsskiftet september-oktober återvänder Jorma Uotinen till Nationalbaletten till ära av sitt 40-årsjubileum som danskonstnär. Under Uotinen-aftonen uppförs Ballet Pathétique, soloverket La Diva samt Black Water, som framförs av dansare från Skånes Dansteater i Malmö.

Till säsongens samarbetsprojekt hör bl.a. en musikteaterproduktion som baserar sig på Carmen och som uppförs tillsammans med DuvTeatern och dansskolan Blue Flamenco. I föreställningen möts utvecklingsstörda och icke-utvecklingsstörda skådespelare, dansare och sångare. I projektet Tähän asti möter tre seniorkörer musikstuderande från yrkeshögskolan Metropolia i musikens och dansens tecken.

Kulturfonden och Nationaloperan bjuder 7 000 skolelever på gratis operabesök

Till ära av Finlands Nationaloperas 100-årsjubileum bjuds 7 000 sjundeklassister från olika håll i Finland på ett gratis operabesök under år 2011. Bakom storprojektet står Finska Kulturfonden och Finlands Nationalopera. Skolelevernas och deras övervakares inträdesbiljetter och resekostnader bekostas av Finska Kulturfonden. Nationaloperan erbjuder i sin tur utbildning för lärarna så att de på förhand kan engagera elevgrupperna i operabesöket.

Alla skolor i Finland kan anmäla sig till projektet och de skolor som får besöka Operan väljs från olika delar av landet genom en lottdragning. Följande föreställningar har reserverats helt och hållet för skoleleverna under vårsäsongen 2011: tre föreställningar av Jukka Linkolas nya opera Robin Hood och en föreställning av Barberaren i Sevilla. Kvoter för skoleleverna har dessutom reserverats till föreställningar av Trollflöjten, Pappas flicka, La Cenerentola, Il trittico, Rhenguldet och Boris Godunov under år 2011.

Tre nya solistpraktikanter

Nationaloperan har anställt tre solistpraktikanter för ett år framåt från och med augusti 2010. De nya praktikanterna är mezzosopranen Melis Jaatinen från Finland, sopranen Hanna Husáhr från Sverige och basen Koit Soasepp från Estland. Praktikanterna kommer att arbeta tillsammans med Nationaloperans solistkår och internationella gästartister och de hörs i flera olika roller under säsongen. "Vi vill ge de här begåvade unga sångarna en möjlighet att utveckla sig. Yrket som operasångare kan man lära sig endast i praktiken genom att uppträda på en professionell scen", förklarar operachefen Mikko Franck.

Melis Jaatinen uppträder under säsongen bland annat som den andra damen i Trollflöjten, Lucienne i Die tote Stadt och den övervakande systern i Suor Angelica. Hanna Husáhr har rollerna bl.a. som Adina i Kärleksdrycken, Översteprästinnan i Aida och Syster Osmina i Suor Angelica. Koit Soasepp hörs i rollerna som Gremin i Eugen Onegin, Bonzo i Madama Butterfly och Talpa i Il tabarro.

Opera för hela finska folket i samarbete med YLE och Ondine

Samarbetet med YLE, som inleddes under föregående säsong för att göra opera tillgängligt för alla finländare, fortsätter under säsongen 2010-2011 i och med att Leevi Madetojas Österbottningar sänds på YLE Radio 1 och Korngolds Die tote Stadt, som har premiär i november, visas på YLE Teema. Under föregående säsong sändes Aulis Sallinens opera Punainen viiva (Det röda strecket) i tv och Einojuhani Rautavaaras opera Aleksis Kivi i radio.

Det betydande finska operaverket Punainen viiva (Det röda strecket) utkommer i augusti också på DVD. För publiceringen svarar skivbolaget Ondine. Huvudrollerna i operan, som spelats in på Nationaloperan år 2008, innehas av Päivi Nisula och Jorma Hynninen och som kapellmästare fungerar Mikko Franck. Av Nationaloperans produktioner under de senaste åren har även Kaija Saariahos Kaukainen rakkaus (L'amour de loin, Deutsche Grammophon 2005) och Rautavaaras Rasputin (Ondine 2005) utkommit på DVD. Det planeras att också Die tote Stadt ska spelas in på DVD.

Nationaloperan fyller 100 år

Finlands Nationalopera firar sitt 100-årsjubileum år 2011 med anledning av att Aino Ackté och Edvard Fazer grundade Inhemska operan hösten 1911. Jubileumsårets program inkluderar två finska urpremiärer; under vårsäsongen Jukka Linkolas familjeopera Robin Hood och under höstsäsongen en opera om Aino Ackté som komponerats av Ilkka Kuusisto. Jubileumsårets hela repertoar med relaterade evenemang publiceras i november.

Ny textningsanordning förbättrar servicen

Nationaloperans operaproduktioner framförs i regel på originalspråket, varvid de textas för att det ska vara lättare att följa handlingen. Hittills har föreställningarna textats på två språk, men tack vare en ny textningsanordning finns det nu rum för tre språk, vilket ytterligare förbättrar servicen. Från och med augusti 2010 textas alla operor på finska, svenska och engelska. Kunderna har redan en längre tid önskat textning särskilt på svenska.

Nationalbaletten arrangerar finsk festival för modern dans

Finlands Nationalbalett arrangerar i månadsskiftet februari-mars 2011 en finsk festival för modern dans i Almisalen på Nationaloperan. För tillfället söker festivalarrangörerna färdiga föreställningar av koreografer bosatta i Finland. Ansökningstiden går ut i slutet av augusti. Festivalens program sammanställs av balettchef Kenneth Greve. I samma veva anordnas också ett dansseminarium och konstnärsträffar.

Nya dansare på Nationalbaletten

Den franskfödda dansaren Julie Gardette har anställts som solistdansare vid Finlands Nationalbalett. Gardette är 28 år gammal och har avlagt sina balettstudier i Lyon 1990-1999. Tidigare har hon dansat på baletten i Marseille, baletten i Zürich och Nationalbaletterna i Holland och Norge. Under höstsäsongen ses Julie Gardette bland annat i huvudrollerna i Svansjön och Scheherazade.

Andra dansare som anställts från höstsäsongens början är Carmen de Freitas Nunes, Annabelle Hellinckx, Claire Voss, Andrea Bena och Ilya Bolotov, samt Guilherme Gameiro Alves och Nikolas Koskivirta, som redan tidigare har jobbat som danspraktikanter vid Nationalbaletten. Nationalbaletten har 76 dansare, som representerar totalt 14 nationaliteter, och nio danspraktikanter. I höst har sammanlagt sju nya danspraktikanter anställts.

Pressmeddelande 24.8.2010