Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

15 nov 2012

Totalt 1 300 svenskspråkiga skolelever kommer för att se Snödrottningen

Svenska kulturfonden bjuder tusentals svenskspråkiga skolelever på balett

Under Finlands Nationalbaletts 90-årsjubileum erbjuder Svenska kulturfonden cirka 4 000 svenskspråkiga skolelever en gratis balettföreställning på Nationalbaletten. Projektet Till baletten! riktar sig till årskurserna 1‒9 i alla svenskspråkiga grundskolor i Finland och till svenskspråkiga undervisningsgrupper i finskspråkiga grundskolor.

Den 5 december kl. 14 ges en föreställning av Snödrottningen som är reserverad helt och hållet för skolelevsgrupper: närmare 1 300 skolelever och övervakare. Från Närpes högstadieskola deltar sammanlagt 95 elever, medan den minsta gruppen på 8 elever kommer från Iniö skola. Därtill deltar elever från Nedervetil, Kvevlax, Karleby, Korpo, Kronoby, Larsmo, Malax, Mariehamn, Maxmo, Korsholm, Pedersöre, Pernå, Jakobstad, Pyttis, Nykarleby, Vörå och Övermark. En lista över deltagande skolor följer som bilaga.

Efter föreställningen kommer dansarna ut i foajén iklädda sina rollkostymer för att hälsa på skoleleverna. Före föreställningen anordnas också en presentation av verket, där eleverna får bekanta sig med dansarna och dansen som yrke. Svenska Kulturfonden betalar skolelevernas biljetter, resor och vid behov även inkvartering. Nationalbaletten erbjuder skolorna ett materialpaket som innehåller information och förhandsuppgifter om balett som konstform och det verk som eleverna kommer att få se.

Från och med mars har särskilda kvoter reserverats för skolelever till sammanlagt 14 olika föreställningar, såväl klassiska baletter för hela familjen som toppverk inom nutidsdans. De sista av dessa föreställningar ges i december. Alla 89 skolor som anhöll om att få delta i projektet fick plats på föreställningarna. Största delen av skolorna är från Nyland, Egentliga Finland, Österbotten och Mellersta Österbotten och dessutom är några från Åland, Birkaland och Mellersta Finland.

Snödrottningen, en balett för hela familjen, uruppförs den 23 november. Detta verk av koreografen Kenneth Greve grundar sig på H.C. Andersens saga, men händelserna utspelar sig i Finland för hundra år sedan. Musiken har komponerats av Tuomas Kantelinen, och för den visuella sagovärlden står kostymdesigner Erika Turunen och ljusdesigner Mikki Kunttu. På scenen ses förutom Nationalbalettens dansare även skådespelerskan Krista Kosonen, som axlar rollen som mormor.

 

Till Baletten!

 
   

5.12.2012 klo 12.00 Lumikuningatar - Snödrottningen

 

Nedervetil skola

Alaveteli - Nedervetil

Iniö skola

Iniö

Kvevlax skola

Koivulahti - Kvevlax

Kyrkbackens skola

Kokkola - Karleby

Rödsö skola

Kokkola - Karleby

Villa skola

Kokkola - Karleby

Skärgårdshavets skola

Korppoo - Korpo

Ådalens skola

Kruunupyy - Kronoby

Cronhjemskola

Luoto - Larsmo

Övermalax skola

Maalahti - Malax

Ålands Musikinstitut

Maarianhamina - Mariehamn

Maxmo Kyrkoby skola

Maksamaa - Maxmo

Norra Korsholm skola

Mustasaari - Korsholm

Smedsby-Böle skola

Mustasaari - Korsholm

Veikars skola

Mustasaari - Korsholm

Kalax-Kåtnäs skola

Närpiö - Närpes

Närpes högstadieskola

Närpiö - Närpes

Västra Närpes skola

Närpiö - Närpes

Edsevö skola

Pedersöre

Sursik skola

Pedersöre

Forsby skola

Pernaja - Pernå

Pernå kyrkoby skola

Pernaja - Pernå

Oxhamns skola

Pietarsaari - Jakobstad

Språkbadsskola

Pietarsaari - Jakobstad

Pyttis svenska skola

Pyhtää - Pyttis

Normens skola

Uusikaarlepyy - Nykarleby

Skogsparkens skola

Uusikaarlepyy - Nykarleby

Tegengrenskolan

Vöyri - Vörå

Övermark skola

Ylimarkku - Övermark