Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

15 nov 2012

Finlands Nationalbaletts jubileumsår kulminerar i Kenneth Greves Snödrottningen

Finlands Nationalbaletts 90-årsjubileum kulminerar den 23 november i uruppförandet av ett verk av Nationalbalettens balettchef Kenneth Greve, Snödrottningen, som riktar sig till hela familjen.

Verket grundar sig på Hans Christian Andersens saga. "Min önskan är att barnen förmår dyka in i den händelserika berättelsen och att föräldrarna efter föreställningen ser sig i spegeln och kanske ser på sig själva på ett nytt sätt", säger Greve om sitt verk och om Andersens saga.

Händelserna i Kenneth Greves verk utspelar sig i Finland för hundra år sedan. Intrigen för huvudpersonerna från Helsingfors till Lappland via olika länder. "Snödrottningen är min hyllning till den finländska kulturen och livsformen", förklarar Greve. Också kostymdesigner Erika Turunens och ljusdesigner Mikki Kunttus visualisering tillför berättelsen en finländsk touch; de två har tillsammans planerat scenografin för verket. För maskeringen står Pekka Helynen.

Musiken till Snödrottningen har komponerats av Tuomas Kantelinen, som är känd bl.a. för sina åtskilliga filmkompositioner. "Det här är ett drömverk som jag är helt betagen av", berättar Kantelinen om sin komposition. Den filmatiska musiken innehåller en del specialeffekter och har spelats in på förhand av Finlands Nationaloperas orkester. Därmed har man kunnat flytta hela verket närmare publiken till en scen som har byggts över orkesterdiket.

Läs mer

Finlands Nationalbaletts gästspel på Bolsjojteatern

Finlands Nationalbalett gästar Bolsjojteatern i Moskva våren 2013. I programmet ingår två helaftonsföreställningar sammansatta av tre olika verk: Bella Figura, som har premiär i februari och som består av Jiří Kyliáns Bella Figura, William Forsythes In the Middle, Somewhat Elevated och George Balanchines Four Temperaments, samt Nijinsky-Elo-Inger, som inbegriper en rekonstruktion av Vaslav Nijinskys verk Våroffer, Jorma Elos pinfärska Double Evil och Johan Ingers Walking Mad. Det är första gången som Nationalbaletten som grupp gästspelar Bolsjoj.

Till ära av 100-årsjubileet för premiären av Igor Stravinskys och Vaslav Nijinskys Våroffer anordnar Bolsjojteatern 15-21.4 minifestivalen "100 Years Anniversary of the Rite of Spring - 100 Years Anniversary of the New Art". Danshistorikern Millicent Hodsons och konsthistorikern Kenneth Archers rekonstruktion av Nijinskys Våroffer uppfördes på Finlands Nationalbalett första gången år 1994, och verket finns med på repertoaren igen i mars 2013.