Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

13 mar 2012

Pelléas och Mélisande-premiär på Nationaloperan med många kända solister

I Marco Arturo Marellis nya regi ser man bl.a. 30 000 liter vatten på scenen

I slutet av mars uppförs Claude Debussys Pelléas och Mélisande på Nationaloperan efter en paus på över femtio år. Verket har tidigare framförts endast fem gånger på Nationaloperan år 1958, och då var språket finska.

Denna gång tolkas Pelléas och Mélisande  på franska av en grupp solister som hör till de bästa i världen: tenoren Topi Lehtipuu axlar rollen som Pelléas, barytonen François Le Roux  rollen som Golaud och mezzosopranen Angelika Kirchschlager rollen som Mélisande. I rollen som Arkel sjunger Jyrki Korhonen, medan Sari Nordqvist och Lilli Paasikivi, som nyligen utsågs till Nationaloperans följande operachef, tolkar rollen som Geneviéve.

Även den konstnärliga arbetsgruppen bakom verket innehåller stora namn. För regin och scenografin står Marco Arturo Marelli, och kostymerna har designats av Dagmar Niefind. Denna duo har tidigare satt upp Pelléas och Mélisande vid Deutsche Oper i Berlin, där deras produktion fick idel lovord av kritikerna.

Marelli vill återge den symbolistiska berättelsen om Pelléas och Mélisande också på ett konkret plan, eftersom det är endast då som nivån som återspeglar det undermedvetna fungerar.

"Fyra generationer har vävts samman via sjukdom, död och lamslagenhet. Denna känsla av instängd existens, ensamhet och isolering dominerar hela scenbilden. Resultatet blev ett tillstånd av böljande vatten, liksom en bunker fylld av ett reflekterande djup", berättar Marelli.

Nationaloperans scen utrustas med stora bassänger fyllda med 30 000 liter vatten. Marelli jämför Debussys musik med vatten: ibland flödar den lugnt och stilla, ibland kan ytan krusas lätt; på ytan kan man se reflexioner av människor och händelser, men under ytan inget mer än ett bottenlöst djup.

På Finlands Nationalopera har duon Marelli-Niefind tidigare producerat Richard Strauss Rosenkavaljeren och Giuseppe Verdis Falstaff. Premiären av Pelléas och Mélisande dirigeras av nuvarande opera- och musikchefen för Nationaloperan, Mikko Franck.

Läs mer...