Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

21 feb 2012

Finlands Nationalbalett presenterar: Marc Ribauds Coppélia

Vårens första premiär på Finlands Nationalbalett blir den franske koreografen Marc Ribauds tolkning av baletten Coppélia.

Den ursprungliga koreografin, som Arthur Saint-Léon skapade till musik av Léo Delibes, uruppfördes i Paris år 1870. Senast Finlands Nationalbalett hade Coppélia på sin repertoar var år 1978.

I Marc Ribauds version av baletten utspelar sig händelserna i filmfotografen Georges Méliès studio i närheten av Paris i början av 1900-talet. Méliès producerade omkring 500 kortfilmer, i vilka han experimenterade med allehanda uppfinningar och trick. Den centrala figuren i baletten, doktor Coppélius, gestaltas som Méliès, och de unga älskande Swanilda och Franz är skådespelare i hans filmstudio. I verket ingår också Marc Ribauds koreografiversion av en av Méliès vansinnigaste filmer, Infernal Cakewalk.

Ribaud har lyckats skapa en underhållande version av Coppélia kryddat med slapstick-komik, precis som i gamla filmer. För den färggranna scenografin och kostymerna, som tar publiken hundra år tillbaka i tiden, står Dirk Hofacker och för ljussättningen Jacques Chatelet. Ribauds version hade premiär år 2003 på operabaletten i Nizza, och till Finland kommer verket via Kungliga baletten i Stockholm.

På Nationalbaletten dansas rollen som Swanilda av Maria Baranova, Annabelle Hellinckx, Petia Ilieva och den gästande solisten Barbora Kohoutková. I rollen som Franz får vi se Jaakko Eerola, Ilja Bolotov, Michal Krčř och Frans Valkama, och rollen som Méliès tolkas i sin tur av Henrik Burman, Jarkko Niininen, Nicholas Ziegler och Wilfried Jacobs. På dirigentpodiet framför Finlands Nationaloperas orkester står Philippe Béran.

 Stjärnan Minna Tervamäki tar farväl i mars

Finlands Nationalbaletts stjärndansös Minna Tervamäki går i pension i mars. Som avskedsföreställning dansar hon i Natalia Makarovas Bajadären den 31 mars. Tervamäki studerade på balettläroanstalten vid Finlands Nationalopera, och hon har varit anställd på Finlands Nationalbalett sedan år 1986. Hon har tolkat huvudroller i åtskilliga klassiska baletter, t.ex. Odette-Odile i tre olika uppsättningar av Svansjön. Dessutom har hon gjort stora roller i många neoklassiska verk och nutidsdansverk. Under 2000-talet har Tervamäki också skapat flera egna koreografier.

Se balettens 90-årsgala på webben

Ett 90 minuters sammandrag av Finlands Nationalbaletts 90-årsjubileumsgala kan ses överallt i världen via webbtjänsten YLE Areena fram till 28.2.2012.

http://areena.yle.fi/video/1327928792223

Läs mer...