Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

14 feb 2012

Sofi Oksanens internationella succéroman nu på operascenen

Operaversionen av Sofi Oksanens internationella succéroman Utrensning uruppförs på Finlands Nationalopera i april.

Kompositören bakom denna opera om Estlands närhistoria är Jüri Reinvere.

Sofi Oksanens Utrensning hör till de mest lästa finländska romanerna genom tiderna. Översättningsrättigheter till romanen har hittills sålts till hela 43 språkområden. Verket har lovprisats av kritiker världen över; i recensionen i The Sunday Times konstaterades till exempel att det inte finns någon annan familjesaga som är lik denna. Förutom Finlandia-priset har Oksanen fått bland annat Nordiska rådets litteraturpris och det franska Prix Femina ètranger-priset för sin roman.

I Utrensning skildras privata människors öden parallellt med ett helt folks öde. En dag stöter den gamla kvinnan Aliide på den unga Zara, som flytt från sutenörernas klor, och här börjar berättelsen om Aliides förflutna och hela Estlands historia från 1930-talet. Aliide och hennes syster förälskade sig i samma man, vilket resulterade i en personlig tragedi. Det estniska folket fick i sin tur genomlida Sovjetunionens ockupation och deporteringar.

"Utrensning fick ett chockerat mottagande i Estland, eftersom esterna har vant sig vid att tala om sitt förflutna på ett visst sätt", säger kompositören Jüri Reinvere. Reinvere, själv född i Tallinn 1971, har skrivit librettot till operan, och det avviker något från romanen.

"Jag har lyft fram esternas uppgörelse med det förflutna. Jag vill påstå att man inte kan lämna sitt förflutna bakom sig förrän man har sett det framför sig, öga mot öga".

Jüri Reinvere har utbildat sig till kompositör vid Sibelius-Akademin. Hans produktion innefattar flera verk som han komponerat till sina egna dikter. Han är också känd för att använda ljudband och naturljud i sina verk.

Utrensning är Reinveres första opera. Musiken i operan är modern, men kompositören anser själv att han har skrivit en traditionell opera.

"Jag har inte strävat efter att slå några rekord inom experimentell modern musik", säger han.

"Det är ett skoningslöst libretto. Det avslöjar människans svagheter och litenhet", menar Tiina Puumalainen, som regisserar verket.

"Å andra sidan gör dess budskap det lätt att förstå hur svårt det är att göra rätt val."

Berättelsen förflyttar sig fram och tillbaka i tiden, ända från 1930-talet till nutid. I Teppo Järvinens scenografi kan man se influenser från såväl sovjetpropaganda som nutida massrörelser. Operan bjuder på både stora händelser som fyller hela scenen och små intima stunder.

Den krävande huvudrollen i Utrensning har fördelats mellan två sångare. I rollen som den unga Aliide alternerar Helena Juntunen och Tove Åman, och som den gamla Aliide får vi höra Johanna Rusanen-Kartano och Heli Veskus.

Den tredje stora kvinnliga rollen i verket är Zara, som flyr undan ett liv i prostitution. Denna roll innehas av mezzosopranerna Niina Keitel och Melis Jaatinen. På dirigentpodiet står den estniske dirigenten Paul Mägi. Operan Utrensning uruppförs 20.4.2012 och ges i tio föreställningar. Den sista föreställningen går av stapeln 25.5.2012.

Läs mer