Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

13 jan 2012

Finlands Nationalbalett inleder sitt 90-årsjubileum med galakvällar i januari

Galapubliken bjuds på ett imponerande tvärsnitt ur dagens repertoar och gångna års succéer

År 2012 är ett jubileumsår för Finlands Nationalbalett; 90 år har förflutit sedan balettens första föreställning av Svansjön 17.1.1922. Finlands Nationalbalett var den första västerländska dansgruppen som tog upp Svansjön på sin repertoar. Nationalbaletten har verkat som en del av Finlands Nationalopera och dess huvudsakliga föreställningsplats är Operahuset i Helsingfors, som invigdes år 1993. Kenneth Greve har fungerat som balettchef sedan år 2008.

Balettens 90-årsjubileum inleds den 27 och 28 januari med två galakvällar, där publiken bjuds på plock ur mästerverk både från de senaste åren och från årtionden tillbaka, däribland stora klassiker såsom Svansjön och Don Quijote samt nya balettverk såsom Alexei Ratmanskys Anna Karenina och Kenneth Greves Scheherazade. Bland de nutida succéverken kan nämnas bl.a. Ohad Naharins Minus 7, Johan Ingers Walking Mad och Jorma Elos Suite Murder.

Vi får också se oförglömliga vändpunkter i den finska danshistorien: en scen ur baletten Pessi och Illusia från 1950-talet, Tuonelas svan ur baletten Lemminkäinen och ett avsnitt ur verket Sju bröder från 1970-talet samt ett soloparti ur verket Ballet Pathetique från 1980-talet. Nationalbalettens dansare har övat in de historiska avsnitten under ledning av bl.a. de dansartister som medverkat vid premiärerna för dessa verk.

YLE sänder ett sammandrag av Nationalbalettens jubileumsgala i TV 1 söndagen den 29 januari kl. 19.

 

Finlands Nationalbalett på Senatstorget och på sommarturné

 

Jubileumsåret till ära bjuder Nationalbaletten på en gratis vårföreställning på Senatstorget mitt i Helsingfors fredagen den 25 maj kl. 19. Programmet består av ett intressant urval av klassisk balett och nutidsdans.

På sommaren åker en grupp dansare från Nationalbaletten på sommarturné runt hela Finland. Turnén besöker flera finländska städer och dansarna uppträder gratis på torg och andra estrader. Tidsschemat och orterna för sommarturnén offentliggörs under våren. Föreställningen på Senatstorget och sommarturnén finansieras av Sampo Bank.

I början av höstsäsongen, den 7 september, uppträder en grupp dansare från Nationalbaletten också i Kulturspårvagnen. Den som vill uppleva denna spårvagnsbalett kan köpa en vanlig resbiljett till Kulturspårvagnen, som går på linje 7A, under eftermiddagen.

 

Jubileumsutställning i foajén och jubileumspublikation

 

Nationalbalettens jubileumsår 2012 uppmärksammas också i Operahusets foajé. Väggen i huvudfoajén pryds av en bildsamling över verk från de senaste säsongerna. Dessutom finns vackra balettdräkter utställda i foajén och entréhallarna. I trappuppgången till biljetthallen projiceras nostalgiska bilder från Nationalbalettens 90 år långa historia.

Jubileumsåret till ära ger Nationalbaletten i januari ut en broschyr med bilder och text om balettens vardag och fest - nu och då. Jubileumsbroschyren och andra balettrelaterade produkter, såsom Nationalbalettens väggkalender, kan köpas i Operashopen och Operans biljettförsäljning.