Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

3 jan 2012

Barockoperan gör comeback på Finlands Nationalopera efter 30 år

För visualiseringen står ljusdesigner Patrick Woodroffe

Finlands Nationalopera sätter upp en barockopera efter en paus på över 30 år: Händels Julius Caesar har premiär den 20 januari. Huvudrollen innehas av kontratenorerna Franco Fagioli och Owen Willetts, och orkesterdiket gästas av Helsingfors barockorkester under ledning av barockexperten Howard Arman.

Regissören bakom Julius Caesar, Ville Saukkonen, utlovar en häftig show som blir lika djärv, fantasifull och imponerande som barockoperorna var på den tid det begav sig. Berättelsen har dock förlagts i nutid. "Vi leker med idén hur dagens Egypten skulle se ut om den forna kulturen med dess faraoner och Anubisdyrkan fortfarande existerade", berättar Ville Saukkonen.

En av utgångspunkterna för produktionen är konflikten mellan öst och väst, som är aktuell än i denna dag. "Julius Caesar porträtteras som en ökensoldat som ska ockupera Österlandet, och Cornelia spelar ett kallt politiskt spel i äkta Washington-stil. På motståndarsidan har vi den sexiga Kleopatra och hennes maktgalne, psykopatiske lillebror Ptolemaios."

Visualiseringen av Julius Caesar har genomförts på ett exceptionellt modernt sätt. Det finns inga egentliga kulisser på scenen, utan hela utformningen bygger på belysningsteknik. Ljussättningen har planerats av Patrick Woodroffe, som hör till de kändaste namnen i världen inom ljusdesign. Woodroffe har samarbetat bland annat med Rolling Stones, ABBA, Michael Jackson och Bob Dylan. Bland Woodroffes tidigare operaproduktioner kan nämnas Gounods Romeo och Julia på statsoperan i Wien (2001) samt Verdis Trubaduren på festspelen i Bregenz (2005).

Även kostymerna är en djärv blandning av nutid, barock och fantasi. För kostymerna och rekvisitan står Kalle Kuusela, som är känd för sitt klädmärke KoneHELSINKI.

Rollen som Kleopatra innehas av de gästande solisterna Claire Meghnagi och Christina Raphaëlle Haldane och i rollen som Cornelia alternerar Katarina Leoson och Katariina Heikkilä. I rollen som Ptolemaios sjunger kontratenorerna Alon Harari och Teppo Lampela, som Sextus hör vi Melis Jaatinen och Niina Keitel och rollen som Achilla spelas av Jussi Merikanto och Riku Pelo.

Läs mer