Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

29 nov 2011

Aarre Merikantos opera Juha uppförs för första gången i modern tappning

Sopranen Camilla Nylund gästspelar som Marja

Finlands Nationaloperas 100-årsjubileum når sin kulmen den 2 december, då Aarre Merikantos (1893-1958) inhemska mästerverk Juha har premiär. Juha, som baserar sig på Juhani Ahos (1861-1921) roman, betraktas i dag som en av hörnstenarna inom finsk opera. Detta fräscha verk med dess färgstarka orkestersats förblev dock ouppförd i flera decennier. Merikanto komponerade operan redan 1922, men det tog ända till 1967 innan den uppfördes på Finlands Nationalopera. Juha förblev Merikantos enda opera.

Nationaloperan visar nu för första gången en moderniserad version av Juha. Regissören Anna Kelo har förlagt sin häftiga tolkning av detta traditionella triangeldrama i vår tid. Juha driver en närapå ödelagd servicestation på en enslig byväg. Han förlorar sin hustru Marja till Shemeikka, som kan erbjuda henne ett lyxliv i det nyrika Tallinn. Marja överger sitt tidigare liv och hoppar rakt ut i det okända. Så börjar en serie av händelser som leder till en oundviklig tragedi.

I det ursprungliga verket är Shemeikka en inställsam förförare som till Marjas stora chock har många andra kvinnor hemma hos sig. Kelo tar i sin nya tolkning det hela ett steg vidare och framställer Shemikka som människohandlare och Marja som kopplingsoffer. Regin slår alltså an på ett högaktuellt tema.

I rollen som Juha får vi höra Tommi Hakala och Jaakko Kortekangas, som Marja Camilla Nylund och som Shemeikka Jyrki Anttila. På dirigentpodiet står Nationaloperans konstnärliga ledare Mikko Franck. För scenografin står Jani Uljas, för kostymerna Erika Turunen och för ljussättningen Mikki Kunttu. Koreografin till dansgruppen Tsuumi har skapats av Ari Numminen.

Läs mer