Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

20 okt 2011

Adams Doctor Atomic premiärvisas på Finlands Nationalopera

Premiären är samtidigt ett nordiskt uruppförande

Finlands Nationaloperas första operapremiär under säsongen 2011-2012 är John Adams Doctor Atomic,
en berättelse om kärnfysikern J. Robert Oppenheimer och världens första atombombs-experiment i juli 1945. Verket behandlar Oppenheimers och hans kollegors tankar och rädslor inför denna världs-omvälvande händelse.

Bara några veckor efter det första experimentet detonerade en uranbomb, som de amerikanska trupperna gett smeknamnet Little Boy, i Hiroshima och krävde 75 000 människors liv. Ända sedan dessa dagar har det debatterats kring vetenskapsmännens och speciellt Oppenheimers ansvar. Oppenheimer kunde betraktas som en Faustfigur som sålt sin själ åt djävulen, och detta operatema föreslogs de facto för John Adams. Adams ville inte skapa någon Faustberättelse, men han blev genast intresserad av själva ämnet. Peter Sellars baserade hela sitt libretto på memoarer, samtida intervjuer och dokument, och kryddade slutligen det hela med poesi och hinduisk text.

Doctor Atomic uruppfördes år 2005 i San Francisco och kom att bli Adams digraste opera. Tills vidare har operan producerats även vid Metropolitan i New York samt i Chicago, Amsterdam, London och Saarbrücken. Den produktion som visas på Nationaloperan kommer från Saarbrücken. Premiären 4.11.2011 är samtidigt ett nordiskt uruppförande av Doctor Atomic.

Bakom konceptet till den produktion som sätts upp vid Nationaloperan står regissören Immo Karaman och koreografen Fabian Posca. Denna Saarbrücken-tolkning nominerades för det ansedda tyska teaterpriset Der Faust år 2010. Dekoren har designats av Johann Jörg och kostymerna av Nicola Reichert, medan Immo Karaman och Johann Jörg står för ljussättningen. Kapellmästare är Stuart Stratford.

I rollen som Oppenheimer alternerar Lee Poulis och Jaakko Kortekangas, som Kitty Oppenheimer Jessica Rivera och Sabina Čvilak, och som fysikern Edward Teller Mika Kares och Rolf Broman. Per-Håkan Precht har rollen som fysikern Robert R. Wilson.

Två av John Adams operor har tidigare uppförts på Finlands Nationalopera. Nixon in China blev en dundersuccé år 1990, och Klinghoffers död, som behandlar situationen i Mellanöstern, hade premiär
år 2001.

Läs mer