Gå direkt till sidans innehåll

Alla nyheter

Alla nyheter

12 okt 2011

Finlands Nationalbalett uruppför Terence Kohlers nya verk

En modern version av Askungen utan mirakel och pumpavagnar

Finlands Nationalbaletts höstpremiär den 14 oktober är samtidigt ett världsuruppförande. Askungen - en tragisk berättelse är ett verk av den 27-årige australiensiske koreografkometen Terence Kohler.

Kohler har vunnit många pris och kan trots sin unga ålder redan stoltsera med en bred produktion. Förutom ett stort antal kortare dansverk har han också skapat bl.a. baletten Anna Karenina och en egen tolkning av balettklassikern Tempeldanserskan. Askungen - en tragisk berättelse är Kohlers fjärde helaftonsbalett. Han arbetar numera som frilanskoreograf och har skapat dansverk bl.a. för tyska, australiensiska och belgiska dansgrupper. Under säsongen 2009-2010 arbetade han som koreograf vid Bayerska statsoperans balett.

Kohler återger inte berättelsen om Askungen som en sagofarbror, utan han skapar känsloväckande och intensiv dansteater i vuxen smak med ett rörelsespråk som innehåller element ur både klassisk balett och nutida dans. För dekoren och de imponerande kostymerna står Jordi Roig, och musiken består av plock ur den nutida kompositören Lera Auerbachs produktion (bl.a. 1:a symfonin och 1:a violinkonserten). Auerbachs musik har tidigare använts i koreografier av bl.a. John Neumeier, chefen för Hamburgbaletten. För ljussättningen av Kohlers balett ansvarar David Bofarull.

Kohlers balettmanuskript baserar sig på Charles Perraults ursprungliga saga om Askungen. "Den moraliska lärdomen i sagan har alltid fascinerat mig: skönhet är beundransvärt men kan inte jämföras med värdet av god vilja, med vilken man kan uppnå vad som helst", berättar Kohler. "Även om vi värdesätter sagorna för de lärdomar de innehåller betraktar vi dem oftast som barnberättelser med en massa mirakel och omöjligheter såsom pumpvagnar och goda feer. Jag ville skapa en egen version av berättelsen om Askungen och nå den moderna vuxna publiken, som inte längre tror på mirakel", förklarar han vidare. Kohler presenterar inte berättelsen enbart kronologiskt, utan i den sista akten av baletten avslöjas de olika figurernas motiv och utveckling samt konsekvenserna av deras val.

Huvudrollerna i baletten Askungen - en tragisk berättelse innehas av Eun-Ji Ha / Maki Nakagawa, Ilja Bolotov / Samuli Poutanen, Minna Tervamäki / Nicholas Ziegler, Henrik Burman / Kare Länsivuori, Tiina Myllymäki / Johanna Nuutinen, Petia Ilieva / Claire Voss och Anastasia Dunets / Terhi Räsänen. Gästande dirigent för Finlands Nationaloperas orkester är Luke Dollman.

 Läs mera