John StorgÄrds

GĂ€stande dirigent

John Storgårds on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja ulkomailla orkesterinjohtoa, sävellystä ja viulunsoittoa. Hän aloitti muusikon uransa viulistina ja toimi konserttimestarina useissa orkestereissa.

Näistä tehtävistä hän siirtyi nopeaan tahtiin kapellimestariksi. Ensimmäinen vakinainen kiinnitys oli Ylioppilaskunnan Soittajat vuosina 1992-96. Tätä seurasi yhä jatkuva kiinnitys Lapin kamariorkesterin taiteelliseksi johtajaksi vuonna 1996. Helsingin kaupunginorkesterin kapellimestarina Storgårds on vieraillut vuodesta 1994 lähtien. Vuosina 2003-2008 Storgårds oli Helsingin kaupunginorkesterin päävierailija, ja syksyllä 2008 hän aloitti kautensa orkesterin 12. ylikapellimestarina. Myös Avanti! kamariorkesteria hän johtaa edelleen usein.

Tammikuussa 2012 Storgårds sai kolmannen oman orkesterin, kun hän aloitti työnsä myös BBC Philharmonic Orchestran päävierailijana. Vierailevana kapellimestarina häntä on nähty mm. Scottish Chamber Orchestran, Cincinnati Symphony Orchestran sekä kaudella 2013-14 Baltimore Symphony Orchestran, The Cleveland Orchestran ja City of Birmingham Symphony Orchestran johtajana.

Suomen Kansallisoopperassa John Storgårds on johtanut useita produktioita kuten Mozartin Così fan tutte, Straussin Arabella, Tapio Tuomelan Äidit ja tyttäret ja Lars Karlssonin Rödhamn.

Storgårds esiintyy ja levyttää myös viulistina ahkerasti. Yli kymmenellä konserttolevyllään hän on eniten levyttänyt suomalainen viulusolisti. Myös kamarimusiikkia hän soittaa mielellään sekä Suomessa että ulkomailla, esimerkiksi Rolandseckin festivaalilla maailman eturivin muusikoiden kanssa kesällä 2013.

Storgårdsin levytys kaikista Sibeliuksen sinfonioista, BBC:n Filharmonikkojen kanssa, on juuri julkaistu maailmanlaajuisesti (Chandos-levy-yhtiö).

http://www.johnstorgards.com/fi/